Kinderen met een melkallergie lijken in een Amerikaans onderzoek te herstellen van hun allergie als ze steeds grotere hoeveelheden melk krijgen. Maar, waarschuwen de wetenschappers, dit is geen experiment dat je thuis kunt uitproberen!

Aan het vier maanden durende onderzoek van Johns Hopkins Children's Center en Duke University deden 19 kinderen mee tussen 6 en 17 jaar. 12 deelnemers kregen een steeds grotere doses melkeiwit toegediend. De overige 7 kinderen kregen een placebo. Zowel de onderzoekers als de kinderen wisten niet wie er een placebo kreeg.

Voor het onderzoek konden de kinderen slechts 40 milligram melk verdragen, ongeveer een kwart theelepeltje, zonder een allergische reactie te vertonen. Na vier maanden bleek dat de kinderen die melkeiwitten hadden gekregen veel meer melk konden verdragen. Dit liep uiteen van 2540 tot 8140 milligram.

Antistoffen
Uit bloedonderzoek bleek dat deze kinderen ook meer antistoffen voor melk in hun bloed hebben dan de kinderen uit de placebogroep. De kinderen bouwen volgens de onderzoekers tolerantie op door het dagelijks drinken van melk. Wel vrezen ze dat deze tolerantie weer verdwijnt wanneer er niet dagelijks melk wordt gedronken.

Op dit moment bestaat de behandeling bij koemelkallergie meestal uit wachten en vermijden. Dit kan volgens de onderzoekers gevaarlijk zijn. Sommige kinderen groeien over hun allergie heen, maar anderen kunnen erg heftig reageren op koemelk.