Onderzoekers van het Londense University College hebben ontdekt dat mensen die regelmatig te diep in het glaasje kijken, zonder verslaafd te zijn, hun lever al schade toe brengen.

De wetenschappers onderzochten hoe het met de lever was gesteld van mensen die meer drinken dan gemiddeld, maar niet in de categorie 'alcholisten' vallen.

De mensen die mee deden aan het onderzoek waren werkende mensen die normaal functioneren, maar toch risicogevallen zijn. In de studie werd gekeken naar resultaten van meer dan 1000 mannen en vrouwen, de meesten met een leeftijd tussen de 36 en 55 jaar.

Leverschade
Veel van de proefpersonen dronken meer dan de maximumhoeveelheid van 14 glazen alcohol per week voor vrouwen en 21 glazen voor mannen. Onverwacht vaak bleken de deelnemers leverschade te hebben opgelopen.

De onderzoekers wijzen op het gevaar van deze leverbeschadiging. Leveraandoeningen worden pas merkbaar als er niets meer aan gedaan kan worden. Mensen die regelmatig drinken lopen 25 tot 50 procent meer kans om vroeg te sterven.