LEIDEN - Sommige mensen hebben een gen dat hen vatbaarder maakt voor longtuberculose, een veelvoorkomende en besmettelijke vorm van tbc.

Dat blijkt uit onderzoek onder Indonesiërs en Russen, dat is uitgevoerd door de universiteiten van Leiden en Nijmegen en instituten in Singapore en Indonesië.

Het gevonden gen TLR8 ligt op het X-chromosoom. Dat verklaart mogelijk waarom mannen vaker tbc krijgen dan vrouwen. Vrouwen hebben namelijk twee X-chromosomen en mannen maar één.

Vrouwen hebben dus tweemaal zo veel kans dat zij een goed functionerende versie van het gen hebben, aldus de Leidse onderzoeker Tom Ottenhoff woensdag.

Besmetting

Slechts 5 tot 10 procent van de mensen krijgt tbc na een besmetting met de tuberculosebacterie. Het vermoeden dat er een genetische aanleg moest zijn bestond daarom al langer.

Ook blijkt dat het gen dat mensen vatbaarder maakt onder bepaalde volkeren vaker voorkomt dan onder andere. Zo zijn er Indianenstammen waar tbc heel vaak voorkomt.

Varianten

TLR8 kent diverse varianten. Opvallend is dat het gen ook een variant heeft die juist beschermt tegen tbc. Zo kunnen mensen wel besmet zijn, maar niet ziek worden.

Wat de exacte rol van het gen is, en welke genen nog meer meespelen in de kans op het krijgen van longtuberculose moet uit nader onderzoek blijken, stelt Ottenhoff.