Oudere mensen worden in verzorgingshuizen en ziekenhuizen vaak op een betuttelende en neerbuigende manier aangesproken. Dit is beledigend en zelfs slecht voor hun fysieke en psychische gezondheid, zo meldt de Sunday Times.

Oudere mensen aanspreken alsof het kleuters zijn, vaak ook heel luid en met de nadruk op elke lettergreep, heeft tot doel om beter te communiceren. Maar in feite veroorzaakt het bij veel ouderen depressies, omdat ze daardoor de indruk krijgen dat ze incompetent of niet meer helemaal bij hun verstand zijn.

Bovendien worden oudere patiënten die kampen met dementie door die manier van aanspreken vaak rebels, en willen ze hun medicatie niet meer nemen, hoe nodig die ook is. Ook mensen die nog in goede geestelijke gezondheid verkeren, krijgen problemen wanneer ze voortdurend worden behandeld als een klein kind.

Behandeld als een snotneus
Als je je hele leven een gerespecteerd lid bent geweest van de gemeenschap en je als een snotneus wordt behandeld alleen omdat je grijs haar en rimpels hebt, kan dat het zelfbeeld en het zelfrespect van mensen zwaar ondermijnen.