Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Relatiecrisis door aankoop huis

Het kopen van een huis is voor velen een droomsituatie. Het is echter niet zo romantisch als gedacht wordt. Voor 56 procent van de kopers levert het samen kopen van een huis relatiestress op, dat blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd Bank.

Bij 1 op de 8 stellen die een huis koopt, heeft de relatie door de aanschaf van een huis zelfs op springen gestaan. 2 procent van de Nederlandse stellen is überhaupt nooit overgegaan tot de koop van een huis, doordat onenigheid over de aanschaf ervoor zorgde dat de relatie op de klippen liep.

Ultieme relatietest
Vrijwel alle Nederlanders zien het kopen van een huis als een serieuze aangelegenheid met een hoge stressfactor. Koppels die samen een huis kopen ervaren extra veel stress (90 procent versus 73 procent van de mensen die alleen een huis kopen). Bij bijna een kwart van hen heeft dit de relatie op scherp gezet.

Relatiestress bij het kopen van een huis wordt veroorzaakt door: keuze voor het type woning (33 procent), keuze van het soort hypotheek en de hypotheekverstrekker (33 procent), de hoogte van de af te sluiten hypotheek (25 procent), de keuze voor de woonplaats/wijk (20 procent).

Aanbevolen artikelen