ZEIST - Diabetici die een intensief zorgprogramma volgen, worden net zo oud als de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek naar het behandelingsplan Diabetes Zorg Beter, dat 30.000 mensen in het noorden en oosten van het land volgen.

De patiënten hebben 50 procent minder kans op hartfalen of een hartinfarct dan lotgenoten die het programma niet volgen. Ze hebben 40 procent minder kans op een herseninfarct. De resultaten zijn vrijdag bekendgemaakt tijdens een congres in Zeist.

Met de aanpak is tien jaar geleden begonnen. Huisartsen voeren de regie over verschillende hulpverleners, onder wie specialisten in het ziekenhuis, en werken volgens strakke afspraken.

Zo worden complicaties eerder opgespoord en kunnen hulpverleners snel en adequaat bijsturen. De diabetici uit het programma hebben hun leefstijl aangepast, wat onder meer zichtbaar is in een sterke afname van het aantal rokers.

Screening

De patiënten krijgen een jaarlijkse screening van hun huisarts of diabetesverpleegkundige, die gegevens (bloedsuiker, cholesterolgehalte, bloeddruk) doorstuurt aan een centrale database in Zwolle. Aan de hand van deze gegevens wordt wetenschappelijk onderzoek verricht.

Voor zorgverzekeraar Achmea, die het project financieel steunt, zijn de resultaten aanleiding ook in andere delen van het land volgens die methode te gaan werken. Nederland telt naar schatting 700.000 tot 800.000 mensen met diabetes.

Het aantal patiënten groeit snel. Wereldwijd wordt al gesproken over een 'diabetes-tsunami'. Rokers en mensen die te veel en te vet eten en te weinig beweging hebben lopen een grotere kans op diabetes dan mensen met een gezonde leefstijl.