Vrouwen die roken hebben meer kans om een ernstige depressie te ontwikkelen dan vrouwen die niet roken. Dit schrijven Australische wetenschappers in het tijdschrift The British Journal of Psychiatry.

In een langlopende studie volgden zij 1043 Australische vrouwen voor tien jaar. De onderzoekers waren hierdoor in staat om te bepalen wanneer een depressie ontstond en of de vrouwen daarvoor al rookten.

Zware rokers (meer dan 20 sigaretten per dag) blijken twee keer zoveel kans te hebben om een depressie te krijgen. En de vrouwen die een depressie hebben, zijn vaker rokers dan vrouwen die geen last van deze psychische stoornis hebben.

Dopamine
Voor het eerst konden de onderzoekers in een langlopend onderzoek bewijzen dat roken een beginnende depressie verergert en zelfs kan leiden tot het begin van een depressie.

Volgens de wetenschappers raakt de afgifte van de stof dopamine in de hersenen verstoord. Zo'n verstoring kan leiden tot verschillende aandoeningen, zoals depressie, verslaving, bipolaire stoornis en schizofrenie.