UTRECHT - Een op de drie kinderen heeft voor het achtste levensjaar astmamedicijnen gebruikt. Maar die kinderen hebben lang niet allemaal astma.

Dat blijkt uit een onderzoek waarop Mira Zuidgeest woensdag 8 oktober promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Astma is bij jonge kinderen moeilijk vast te stellen omdat er nog geen goede diagnostische test bestaat. Bij een piepende ademhaling schrijven artsen dan al snel een astmamedicijn voor.

Overgebruik

"Een derde van de kinderen tot acht jaar krijgt een astmamedicijn voorgeschreven, terwijl nog niet de helft de diagnose astma heeft. Dit wijst op overgebruik", aldus de promovenda.

Het is volgens haar niet duidelijk wat de gevolgen zijn als kinderen ten onrechte de medicijnen gebruiken. Volgens haar is het daarom belangrijk dat er betere middelen beschikbaar komen om de juiste diagnose te stellen.

Zuidgeest stelde vast dat artsen bij gebrek aan diagnostische middelen de medicijnen ook voorschrijven om te zien hoe de kinderen erop reageren.

Evalueren

Als een kind goed op het medicijn reageert, is de kans op astma groter. "In mijn onderzoek concludeer ik dat het belangrijk is dat artsen blijven evalueren of het kind de medicijnen nog nodig heeft."