Vrouwen met borstkanker die ouder zijn dan 60 jaar krijgen niet vanzelfsprekend de beste behandeling. Doordat kennis bij oncologen ontbreekt, behandelen zij hun oudere borstkankerpatiënten vaak te voorzichtig of juist te agressief.

Dat schrijft Plus Magazine, een maandblad voor 50-plussers, in oktober.

In het artikel stelt oncoloog dr. Gerrit-Jan Liefers van het Leids Universitair Medisch Centrum dat oudere vrouwen met borstkanker het risico lopen te worden onder- dan wel overbehandeld. Zo gaat de borst er bij veel oudere vrouwen helemaal af, terwijl een borstbesparende operatie soms ook goed mogelijk is. Ook krijgen oudere vrouwen niet altijd chemotherapie, terwijl ze daar vaak wel baat bij zouden hebben.

Richtlijn
Artsen zijn het onderling niet met elkaar eens over hoe ze oudere borstkankerpatiënten moeten behandelen. Dit omdat een duidelijke behandelrichtlijn voor deze groep ontbreekt. Er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan om een richtlijn vast te stellen.

Van de 12.000 vrouwen die jaarlijks borstkanker krijgen, is de helft 60 jaar of ouder. Om in de toekomst wel op de beste behandeling uit te komen, heeft KWF Kankerbestrijding 2 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar oudere vrouwen en borstkanker. De resultaten worden pas over zes jaar verwacht.