DEN HAAG - De overheid zou moeten overwegen om bijvoorbeeld melkproducten en olie te verrijken met vitamine D. Dit om groepen als ouderen, allochtonen en bewoners van verpleeghuizen de mogelijkheid te geven om toch voldoende vitamine binnen te krijgen.

Dat schrijft de Gezondheidsraad in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd. De mens heeft vitamine D nodig voor een gezonde opbouw van de botten.

Het is al langer bekend dat sommige groepen een tekort aan vitamine D kunnen hebben. Dat speelt bijvoorbeeld bij ouderen en mensen met een donkere huid omdat hun huid minder vitamine D aanmaakt. Gesluierde vrouwen lopen een verhoogd risico omdat hun huid minder zon krijgt.

Zwanger

Net als bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen die weinig buiten komen. Ook zwangere vrouwen hebben een grotere kans op een tekort.

Diverse organisaties geven voorlichting over het belang van gezonde voeding waarmee de vitaminetekorten kunnen worden gecompenseerd. Margarine, halvarine en bak- en braadboters bevatten toegevoegde vitamine D.

Buiten

Dus die zijn voor risicogroepen ook belangrijk om te eten. Daarbij is het belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan.

De Gezondheidsraad realiseert zich dat niet alle Nederlanders bereikt worden met voorlichtingsprogramma's. Vandaar de oproep om aan voeding kunstmatig vitamine D toe te voegen.