AMSTERDAM - Vrouwen die in hun leven bij elkaar meer dan een jaar borstvoeding geven, hebben minder kans op borstkanker.

Dit blijkt uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat hiervoor 7.000 eerdere studies heeft geanalyseerd. Hieruit blijkt dat de kans op borstkanker kan worden verminderd met 4,8 procent.

Ongeveer driekwart van de moeders geeft borstvoeding, maar slechts 22 procent van deze groep doet dat nog steeds wanneer het kind zes maanden is.

Beschadigde cellen

Uit het onderzoek blijkt dat door borstvoeding het niveau van kankergerelateerde hormonen in het lichaam het risico op de ziekte verminderd. Ook blijkt dat het lichaam aan het einde van de borstvoeding alle beschadigde cellen verstoot, waardoor er minder kans is op het ontwikkelen van borstkanker in de toekomst.

Dr Lesley Walker, woordvoerder van Cancer Research UK, zegt dat er nog meer factoren van invloed zijn op de kans op borstkanker: "Het geven van borstvoeding, borstkanker in de familie en leeftijd hebben invloed op het borstkankerrisico. Het aantal kinderen, de leeftijd waarop ze voor het eerst ongesteld worden en wanneer de menopauze begint wegen ook mee."

Dikker

Maandag werd ook bekend dat meisjesbaby's die dikker en groter zijn bij geboorte eerder kans hebben op borstkanker. Dit kan mogelijk worden verklaard door een grotere hoeveelheid hormonen als oestrogeen die hierdoor in het lichaam aanwezig is.

Minder overgewicht

Eerder werd al geconstateerd dat het geven van borstvoeding leidt tot minder overgewicht bij kinderen. Ook zorgt het voor een betere weerstand tegen infecties bij kinderen, waaronder luchtweginfecties.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat vrouwen zich realiseren wat het positieve effect van borstvoeding is.

Volgens Rachel Thompson, die het onderzoek leidt, is het bewijs dat borstvoeding de kans op borstkanker verkleind overtuigend: "Daarom willen we de boodschap om borstvoeding te geven overbrengen op vrouwen. We raden vrouwen aan zes maanden borstvoeding te geven alvorens over te gaan op aanvullend voedsel."