Speciale ontbijtgranen voor kinderen bevatten te veel suiker. De hoeveelheid vet en zout in deze producten kan ook minder. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop (T-A) concludeerde dit na analyse van 17 soorten ontbijtgranen.

De ontbijtproducten met chocolade of honing voor kinderen, die verkocht worden in België, zijn volgens T-A niet geschikt om dagelijks te eten. Zij raden meer variatie en evenwicht aan voor het ontbijt. Het onderzoek werd wereldwijd in 28 landen uitgevoerd.

Voedingswaarden
Bij een suikergehalte van 12,5 procent zit er te veel suiker in een product. Alle ontbijtgranen gingen hier ruim overheen, met een uitschieter van 37,6 procent. De grens van te veel vet ligt bij 3 procent. Het vetgehalte van de 17 geselecteerde ontbijtgranen varieert van 1,2 tot 13,6 procent.

Wat betreft vezels zijn er grote onderlinge verschillen. Transvetzuren, die slecht cholesterol in de hand werken, werden nergens aangetroffen. De voedingswaarden stonden netjes vermeld op de verpakking. Maar T-A vond twee producten waarop de voedingswaarden op het pak niet overeen kwamen met de inhoud.

Reclame
Test-Aankoop sluit zich aan bij een internationale oproep van Consumers International om een einde te maken aan de reclame voor ongezonde kindervoeding.