AMSTERDAM - Ouderen met een depressie lopen een ruim twee keer zo hoog risico om een hartaanval te krijgen dan leeftijdsgenoten die niet depressief zijn.

Dat geldt ook voor mensen die op het eerste gezicht gezond zijn. Huisartsen en psychiaters zouden daarom meer aandacht moeten hebben voor de lichamelijke gesteldheid van hun depressieve patiënten.

Dat blijkt uit onderzoek waar psychiater Marijke Bremmer dinsdag op promoveert aan het VU medisch centrum in Amsterdam, zo maakte die instelling maandag bekend. Zij deed een langlopend bevolkingsonderzoek onder ruim 2400 55-plussers.

Lichamelijke verstoringen

Bremmer ontdekte ook dat depressieve patiënten een hogere kans hebben om andere lichamelijke verstoringen te krijgen.

Zo hebben ze ruim twee keer zo vaak een overactieve afweer. Dat kan weer leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en dementie.

Opmerkelijk

Verder hebben ouderen met een depressie zowel verhoogde als verlaagde cortisolwaardes, of stresshormoonwaardes. Dat is opmerkelijk, want deskundigen dachten tot nu toe dat een teveel aan cortisol psychiatrische stoornissen veroorzaakt.

Circa een of de vijf 60-plussers heeft een aandoening aan het hart. Tussen de 10 en 15 procent van de ouderen heeft last van depressies.