RIJSWIJK - Zeker 300.000 hoofdpijnpatiënten in Nederland zijn verslaafd aan pijnstillers. Farmaceuten beïnvloeden de patiënten en de huisartsen om de verkoop te stimuleren. Dat zegt een groep neurologen in een uitzending van Zembla van zondag.

Hoofdpijnpatiënten grijpen naar de pijnstillers omdat de juiste diagnose van de hoofdpijn zelden wordt gesteld. Dit komt omdat er weinig bekend is over de oorzaken van hoofdpijn.

Dagelijks gebruik van paracetamol of het migrainemiddel triptane leidt echter tot verslaving. Die verslaving kan weer nieuwe hoofdpijnen tot gevolg hebben, aldus John Lebbink, neuroloog bij de Bonifatius Hoofdpijnkliniek.

Afkicken

In de kliniek in Dokkum worden patiënten gestimuleerd om af te kicken van de medicijnen en wordt de oorspronkelijke oorzaak van de pijn behandeld. Lebbink: "Patiënten denken dat het geen kwaad kan om dagelijks pijnstillers te slikken. Nergens ter wereld wordt zoveel paracetamol verkocht als in Nederland.''

Invloed

De farmaceuten beïnvloeden patiënten en huisartsen en stimuleren de verkoop, zo stelt Lebbink. Congressen van huisartsen en geneeskundige tijdschriften worden allemaal gefinancierd door de farmaceutische industrie.

Lex Goudswaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap vindt dit "een onethische poging om het voorschrijfgedrag te beïnvloeden.''

Opvallend is dat ook de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten grotendeels wordt gesponsord door farmaceuten zoals MSD en GlaxoSmithKline. Hun advertenties staan in de brochures van de vereniging.

Mevrouw Mensing, woordvoerster van de vereniging, ziet hier geen bezwaar in. "Bovendien kan het niet anders, want van het Rijk krijgen we niet genoeg geld om brochures te financieren.''