Mensen met ernstig overgewicht kunnen afvallen door dieetadvies op maat. Een half jaar begeleiding leidt tot een blijvend gewichtsverlies van 2 kilo en een vermindering van de tailleomvang met twee centimeter.

Dit concludeert epidemioloog Esther Molenaar van het UMC Utrecht in haar promotieonderzoek. De onderzoekster zette in samenwerking met de GG&GD Utrecht een programma op voor mensen met overgewicht. Via de huisarts vroeg ze mensen met een BMI tussen de 28 en 35 mee te doen.

Voedingsadvies
De helft van de deelnemers kreeg een half jaar voedingsadvies van een diëtist, de andere helft kreeg ook aanvullend bewegingsadvies van een fysiotherapeut. In totaal deden ruim 130 mensen mee aan het onderzoek.
 
Na een half jaar bleek de groep met alleen dieetadvies gemiddeld 2 kilo lichter te zijn en de tailleomvang verminderd met 2 centimeter. De groep die ook bewegingsadvies had gekregen, was 3 kilo afgevallen en de tailleomvang was met 4 centimeter afgenomen. Het verschil tussen beide groepen was niet significant.

Motivatie
Het gewichtsverlies en de afname van de taille bleef in beide groepen behouden tot een half jaar na afloop van het programma. Een mogelijke verklaring voor de bescheiden resultaten is volgens de onderzoekster dat niet alle deelnemers de noodzaak en de voordelen van het programma inzagen. Waarschijnlijk ontbrak het de deelnemers daardoor aan motivatie.