AMSTERDAM - Ruim vijf procent van de zwangere vrouwen die vanwege gezondheidsrisico's moeten worden opgenomen, kan niet in klinieken in de buurt worden opgevangen.

Op de speciale intensivecare-afdelingen staan te weinig bedden en loopt te weinig personeel. Ook voor ernstig zieke pasgeborenen is vaak geen plaats in de directe omgeving. Dat schrijft het Tijdschrift voor Geneeskunde vrijdag op basis van onderzoek. De auteurs pleiten voor 122 extra bedden.

Nederland telt tien intensivecare-afdelingen in zogeheten perinatologische centra waar ernstig zieke zwangeren terecht kunnen. Pasgeborenen moeten volgens de onderzoekers van het tijdschrift te vaak over grote afstanden worden verplaatst, soms naar klinieken buiten de eigen regio, maar soms ook naar het buitenland.

Plaatsgebrek

In 2006 werden 312 zwangere vrouwen overgeplaatst naar een speciaal centrum buiten de eigen regio. Een tekort aan opnamecapaciteit was oorzaak dat 277 zwangeren uit de eigen regio werden geweigerd. Door plaatsgebrek op de intensivecare-afdeling voor baby's moesten 28 al opgenomen vrouwen vlak voor de bevalling alsnog worden overgeplaatst naar een andere afdeling in het land. Zeven vrouwen werden overgeplaatst naar het buitenland.

Minister-president Jan Peter Balkenende (CDA) schreef donderdag in het medische vakblad The Lancet dat er de komende zeven jaar wereldwijd zes miljard dollar moet worden uitgetrokken om moeder- en kindersterfte bij de geboorte tegen te gaan.

Volgens het artikel, dat Balkenende schreef samen met de president van Tanzania Jakaya Kikwete, de minister-president van Noorwegen Jens Stoltenberg en voorzitter van de Wereldbank Robert Zoellick, sterft iedere drie seconden een baby, en elke minuut een moeder bij een bevalling.