Mensen die willen afslanken, wordt meestal geadviseerd om eten waarvoor ze een zwak hebben buiten de deur te houden. Maar volgens Vlaamse wetenschappers trainen ze hiermee geen zelfcontrole tegen verleidingen.

Diëters die geen weerstand hebben opgebouwd tegen hun 'verboden snacks' zullen meteen in hun oude gewoontes vervallen, wanneer zij hiermee geconfronteerd worden. Onderzoekers van de Lessius Hogeschool in Antwerpen denken dat het beter is om deze verleidingen niet uit je leven te weren, maar om er mee om te leren gaan.

Om dit te testen lieten ze vrouwelijke proefpersonen een zogenaamd nieuwe snoepsoort zien op dia's of ze kregen een schaal met de snoepjes voor zich, maar mochten hier niet van eten. Daarna kregen ze een schaal chocoladepinda's voor zich.

Zelfcontrole
De personen die snoep binnen hun bereik hadden gehad, maar er niet van mochten eten, aten ook minder van de chocoladepinda's. Volgens de onderzoekers komt dit doordat zij zich beter konden beheersen. Het goede nieuws is volgens hen dus ook dat zelfcontrole valt te leren.