Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben doorgrond waarom bij de behandeling van kanker met chemotherapie soms een lichamelijke reactie ontstaat die de tumorgroei juist bevordert. Dit schrijven ze in het tijdschrift Cancer Cell.

Door deze lichamelijke reactie te blokkeren is chemotherapie tegen onder meer borst- en longkanker te verbeteren. De onderzoekers bestudeerden de reactie van muizen en mensen na behandeling met chemotherapie. Al binnen vier uur na de behandeling werd een herstelreactie gezien.

In muizen zijn de onderzoekers erin geslaagd de herstelreactie te blokkeren. Het geven van middelen die de bloedvatgroei (VEGF-remmers)  tegengaan blijken erg effectief bij chemotherapie die leidt tot beenmergactivering. Nieuwe therapieën moeten hergroei van tumoren na chemotherapie voorkomen.

Het blokkeren van bloedvatgroei in tumoren is al langer een onderwerp van onderzoek. Tot nu toe dachten artsen dat dit proces zich vooral in de tumor afspeelt. Maar het was niet duidelijk waarom het remmen van bloedvatgroei soms wel goed werkte en soms niet. Reparatiecellen uit het beenmerg blijken dus een sleutelrol te spelen. Alleen als de herstelreactie optreedt, en dus geblokkeerd kan worden, heeft het geven van VEGF-remmers nut.