Wanneer je hersenen hard hebben moeten werken, ga je meer eten. Dit blijkt uit een kleinschalig Canadees onderzoek onder studenten.

Wanneer je puzzels maakt, verbruik je nauwelijks meer energie dan wanneer je niets doet. Desondanks heb je wel meer honger. Een onderzoeksteam van Laval University in Quebec volgde 14 studenten in hun eetgedrag. Gemeten werd hoeveel calorieën de studenten tot zich namen op een buffet, nadat zij een taak hadden gedaan.

Na het maken van een samenvatting aten zij 203 calorieën meer dan na 45 minuten rusten. En na het doen van verschillende aandachts- en geheugentaken aten ze zelfs 253 calorieën meer dan na het nemen van een zittende pauze.

Glucose
De onderzoekers menen dat dit komt doordat intelligent werk zorgt voor grote schommelingen in het glucose- en insulineniveau in het bloed. Hersenen werken op glucose, dus bij een dip geeft het lichaam een signaal dat het glucoseniveau aangevuld moet worden door te eten.

De onderzoekers menen hiermee een schakel te hebben ontdekt in het voorkomen van zwaarlijvigheid. In verhouding doen immers steeds minder mensen lichamelijk werk en steeds meer mensen intellectueel werk. De resultaten verschijnen in het tijdschrift Psychosomatic Medicine.