Zwangere vrouwen die veel omgaan met koeien en varkens, krijgen baby's die minder kans hebben op astma, eczeem of hooikoorts. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers uit Nieuw Zeeland.

De onderzoekers van Massay University vermoeden dat de blootstelling aan dieren en hun bacteriën het immuunsysteem van de baby gunstig beïnvloedt. Wanneer de zuigelingen voor en na de geboorte op de boerderij leven, hebben ze maar half zo veel kans op astma en andere allergische aandoeningen.

Al eerder werd bekend dat peuters op de boerderij minder last hebben van deze aandoeningen. Maar volgens dit onderzoek begint de activering van het immuunsysteem al voor de geboorte. Het heeft overigens alleen effect als de baby's ook ná de geboorte in contact komen met de dieren.

Miskraam
Overigens betekent dit niet dat zwangere vrouwen massaal boerderijen moeten bezoeken. Op boerderijen loop je ook meer kans om een gevaarlijke infectie op te lopen, met mogelijk een miskraam tot gevolg. Dit onderzoek lijkt de theorie te ondersteunen dat kinderen tegenwoordig 'te schoon' opgroeien en te weinig contact hebben met allergenen. Verder onderzoek is nodig om deze aanname te bevestigen.