NIEUWEGEIN - Door een tekort aan stralingsmateriaal zullen ziekenhuizen vanaf eind volgende week minder diagnoses kunnen stellen. Patiënten met minder dringende klachten zullen langer moeten wachten voor ze weten waaraan ze lijden.

Dat heeft Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nuceleaire Geneeskunde, vrijdag laten weten. Er zijn slechts zes reactoren in de wereld die het stralingsmateriaal kunnen leveren.

Sommige spelen voor Nederland geen rol en de meeste andere liggen stil door storingen en onderhoud.

De belangrijkste leverancier voor de Nederlandse ziekenhuizen, de kernreactor in Petten, werkt de gehele maand september niet wegens een storing. In het belangrijkste koelwatersysteem van de reactor duiken geregeld gasbelletjes op.

Lek

Dinsdag werd de productie van de zogeheten medische isotopen in België stilgelegd. Bij het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IER) in Fleuris was jodium gelekt. Bovendien is een reactor in Frankrijk buiten bedrijf.

De Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde gaat overleggen met het bedrijf GE Health in Eindhoven of die stralingsmateriaal kan leveren.

Politiek

De huidige problemen tonen volgens Verzijlbergen aan dat reactoren hun onderhoudswerkzaamheden beter op elkaar moeten afstemmen. Verder moet de Nederlandse politiek nu snel een besluit nemen over de vervanging van de verouderde reactor in Petten.

Officieel moet die tot 2016 meekunnen, maar er zijn de laatste jaren vaker problemen met de installatie in de Noord-Hollandse kustplaats geweest. Bovendien zal het nog geruime tijd duren voor een nieuwe reactor in bedrijf is, als de politiek tot de bouw ervan heeft besloten.