Kinderen die op jonge leeftijd al voortekenen van dyslexie vertonen, kunnen gebaat zijn bij een speciaal trainingsprogramma. Finse wetenschappers ontwikkelden een computerspel om latere leesproblemen te voorkomen.

De onderzoekers van het Centre of Excellence in Learning and Motivation Research in Finland brachten allereerst de vroege signalen van dyslexie in kaart. Hiervoor vergeleken ze 107 kinderen. De helft heeft dyslectische ouders, de andere helft heeft ouders die geen problemen hebben met lezen.

De kinderen die later dyslexie zouden ontwikkelen, hadden op vroege leeftijd meer moeite met het onderscheiden van specifieke klanken. Ook zijn ze trager in het benoemen van voorwerpen. Wanneer ze leren lezen, kunnen ze de namen en de klanken van letters moeilijker onthouden. Het duurt langer voordat het lezen van letters een automatisch proces wordt. Hierdoor begrijpen deze kinderen de tekst in zijn geheel minder goed.

Computerprogramma
Om vroege dyslectici te helpen, hebben de Finse onderzoekers een computerspel bedacht met oefeningen. Deze hebben het beste effect als er mee wordt begonnen vóór de basisschool. Maar ook als de kinderen al leren lezen, kunnen de oefeningen nog helpen.