Vrouwen die de anticonceptiepil slikken, kiezen een andere partner dan wanneer ze hun instinct zouden volgen.

Door het gebruik van de pil gaan de vrouwen anders ruiken en kiezen ze vaker een man die genetisch op henzelf lijkt. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Liverpool.

De wetenschappers bestudeerden de invloed van de pil op de partnerkeuze van vrouwen. Voor de studie werden honderd vrouwen ondervraagd die eerst niet aan de pil waren en later wel.

De vrouwen werd onder andere gevraagd aan zes t-shirts te ruiken van mannen die genetisch wel en die genetisch niet op hen leken. Toen de vrouwen niet aan de pil waren, kozen ze meestal voor mannen met andere genen. Toen ze wel de pil slikten, ging de voorkeur juist uit naar mannen met dezelfde genen.

Goed voor de voortplanting
Een vrouw voelt zich van nature aangetrokken door de geur van mannen die genetisch van haar verschillen, omdat dit goed is voor de voortplanting. Door het gebruik van de pil kiest de vrouw een partner die genetisch op haar lijkt.

Hierdoor is er een grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen, relationele problemen en kinderen met erfelijke gezondheidsproblemen. Kinderen van ouders met dezelfde genen hebben een minder goed immuunsysteem.

Volgens de wetenschappers ontstaan door de pil niet alleen vruchtbaarheidsproblemen, maar ook relatieproblemen. Als een vrouw stopt met de pil, zal ze haar partner mogelijk niet meer zo aantrekkelijk vinden.