Jaarlijks worden er 11.000 kinderen van 0-14 jaar behandeld op een Spoedeisende Eerste Hulp (SEH-)afdeling als gevolg van een ongeval met een speeltoestel. Dit blijkt uit het onderzoek dat Consument en Veiligheid heeft uitgevoerd in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit.

De meeste ongevallen gebeuren met klimtoestellen en glijbanen. Daarbij gaat het vaak om een val van het speeltoestel zelf. Maar het kan ook gebeuren dat een kind over het toestel struikelt. De meeste ongevallen zijn fracturen aan schouder, arm of hand.

In 10 procent van de ongevallen worden de slachtoffers na behandeling op de SEH-afdeling opgenomen in het ziekenhuis. Bij privé-ongevallen van 0-14 jarigen leidt 6 procent tot een ziekenhuisopname. Ongevallen met speeltoestellen blijken dus ernstiger van aard.

Niet alleen toeval of pech worden genoemd als oorzaak van het ongeval. De slachtoffers geven aan dat ook hun gedrag (onvoorzichtigheid, onoplettendheid, te veel risico nemen) of het gedrag van andere aanwezigen een mogelijke oorzaak was.