MAASTRICHT - Een nieuwe manier om een computertomografie (ct-scan) van het hart te maken gebruikt een vijfde van de tot nu toe gebruikelijke straling. De scan vergt niet meer dan tien seconden.

Cardiologen en radiologen in het Maastricht Universitair Medisch Centrum zijn met deze nieuwe patiëntvriendelijker aanpak begonnen. Patiënten met pijn op de borst en op verdenking van aderverkalking krijgen deze scan.

Voorheen gebeurde dit onderzoek enkel via een catheterisatie, het inbrengen van een slangetje.

Techniek

Een ct-scan maakt gebruik van röntgenstraling en een computer. Deze scan van het hart is een nieuwe techniek. "De snelheid van de scan zelf en computersoftware maken het mogelijk het hart en de kransslagaders, de bloedvaten die het hart van bloed voorzien, scherp af te beelden", zegt interventie-cardioloog Mark Winkens.

De patiënt moet de adem tien, vijftien seconden inhouden; in totaal neemt het hele onderzoek slechts twintig minuten in beslag.

De Maastrichtse cardiologen claimen de techniek als eerste in Nederland te hanteren. Een woordvoerder zegt dat Maastricht een van de eerste in Europa is.

Aderverkalking

Volgens de cardiologen biedt de aanpak een nieuwe kijk op aderverkalking. Niet alleen de binnenkant van de vaten (zoals de catheterisatie, die enkel vernauwingen opspoort) maar ook op de vaatwand en de buitenkant van de vaten.

Winkens: "Zo kunnen we heel nauwkeurig vaststellen waar en in welke mate en fase de ziekte zich voordoet."

Pijn

In het Hart en Vaat Centrum van Maastricht vinden momenteel 1200 van deze scans per jaar plaats. De patiënten die klagen over pijn op de borst ondergaan eerst een loop- en fietstest. Als het nodig is krijgen de patiënten een scan om uit te zoeken of er vernauwingen rond het hart zijn.