Het marineren van vlees kan de vorming van kankerverwekkende stoffen tijdens het grillen verminderen. Zo melden Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift Journal of Food Science.

Marinades die kruiden bevatten, blijken de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen die gevormd worden tot wel 88 procent te verminderen. Volgens de wetenschappers komt dit door de antioxidanten die veel kruiden bevatten. Kant-en-klare marinades deden het daarbij het beste.

Als vlees wordt verhit, en vooral als het wordt aangebrand, kunnen er bepaalde stoffen ontstaan. Deze zijn volgens sommige onderzoeken mogelijk kankerverwekkend. Dit is volgens de wetenschappers dus te voorkomen met een goede marinade.

Bij het onderzoek werden biefstukken een uur lang in kant-en-klare marinades gelegd. Vervolgens werden ze aan elke kant vijf minuten gebakken op een grill van ongeveer 200 graden Celsius.

Ter vergelijking werden voor het onderzoek ook biefstukken gegrild die niet waren gemarineerd en biefstukken die in een mix van olie en azijn waren gemarineerd.