Alleenstaanden lopen een groter risico op het ontwikkelen van Alzheimer, dan mensen met een partner. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

Getrouwd zijn of het hebben van een partner halveert het risico op het ontwikkelen van Alzheimer. Gescheiden mensen die single blijven hadden een driemaal zo hoog risico. Voor mensen die op jonge leeftijd weduwe of weduwnaar zijn geworden, is het risico zelfs zes keer groter dan bij getrouwde stellen.

De wetenschappers van het Karolinska Instituut denken dat de sociale interactie tussen stellen de ziekte afweert. Ze ondervroegen 1449 personen van middelbare leeftijd naar hun relatiestatus. 21 jaar later werd opnieuw gekeken naar hun relationale status en werden ze onderzocht op Alzheimer.
 
In totaal bleken 139 van hen een cognitieve stoornis te hebben. En 48 personen van de groep hadden Alzheimer gekregen. Zelfs nadat de andere factoren die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van Alzheimer waren uitgesloten, bleek dat mensen met partners minder vatbaar zijn voor Alzheimer.