De Stichting Alcoholpreventie (STAP) roept supermarkten op om geen alcoholhoudende energiedrankjes te verkopen. Volgens de stichting worden de schadelijke gevolgen van alcohol vergroot als het in combinatie met een energiedrankje wordt gedronken.

In de Nederlandse supermarkten zijn inmiddels verschillende varianten gesignaleerd. Vooral veel jongeren drinken de mixdrankjes.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren die regelmatig alcohol en energiedrank mixen vaker 'bingedrinken' (= meer dan 5 glazen drinken in korte tijd) en twee keer zo vaak per week dronken zijn.

Ook blijken deze jongeren vaker iemand seksueel lastig te vallen of zelf lastig gevallen te worden en rijden ze vaker mee met een dronken bestuurder. Ze lopen daarnaast twee keer zo veel risico op lichamelijk letsel en hebben vaker medische behandeling nodig.

De mixdrankjes hebben vooral op de jongere doelgroep een aantrekkingskracht en zijn gemakkelijk te kopen in de supermarkt. STAP wil daarom dat Nederlandse supermarkten de alcoholhoudende energiedrankjes uit het assortiment weren.