Het fabeltje dat alles wat je na acht uur 's avonds eet alleen in vet wordt omgezet, is volgens het Voedingscentrum niet waar. Ze benadrukken dat je aankomt van te veel eten, niet van het tijdstip waarop je eet.

De fabel wordt altijd onderbouwd met het argument dat de spijsvertering 's avonds in een slaapstand zou gaan. Extra calorieën zouden daarom omgezet worden in vet.

Tijdstip is onbelangrijk

Het Voedingscentrum is van mening dat je alleen dikker wordt als je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft. Dat gebeurt bijvoorbeeld door veel snoepen, maar ook als je elke dag kopjes thee en koffie met suiker en melk drinkt. Het tijdstip van de dag maakt daarbij niet uit.

Ongemakkelijke verleidingen

Er is wel een bezwaar te noemen tegen een laat diner. Je kunt namelijk last krijgen van een zwaar gevoel op de maag. Het is ook verleidelijk om het trekgevoel in de lange tijd tussen lunch en avondeten te stillen met wat chips of een handje pinda’s en een biertje. Het zijn de extra’s met veel calorieën die aanzetten, maar ze vullen nauwelijks. Je eet er waarschijnlijk ’s avonds niet veel minder om.