Al bij een half glas sojamelk per dag wordt de hoeveelheid spermacellen die mannen produceren minder. Dit beweren wetenschappers van de Harvard School of Public Health in Amerika.

Bijna 100 mannen, die tussen 2000 en 2006 bij een vruchtbaarheidskliniek aanklopten, deden mee aan het onderzoek. Zij moesten daarbij aangeven hoeveel sojaproducten zij in de afgelopen drie maanden hadden gegeten. Een glas sojamelk of een portie tempeh, tofu of een sojaburger werden als één portie gezien.

Mannen die eens in de twee dagen een sojaburger (of ander sojaproduct) aten, hadden al een flink verlaagde spermaproductie. De hoeveelheid spermacellen werd bij deze mannen nog eens met ongeveer 40 procent verlaagd. Dit effect bleek het sterkst bij mannen die ook nog met overgewicht kampten.

In de studie werd gekeken naar het effect van een plantaardige vorm van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, geheten fyto-oestrogenen. Sojaproducten bevatten veel van dit hormoon en hebben dus effect op de spermaproductie van mannen.