AMSTERDAM - Duizenden kinderen zijn de afgelopen jaren in ziekenhuizen en klinieken behandeld vanwege overgewicht. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De kinderen tussen de 4 en 18 jaar zouden door school- en huisartsen worden doorverwezen omdat ze grote gezondheidsrisico's zouden lopen.

De krant vroeg gegevens op bij vijftien ziekenhuizen en twee klinieken. In deze instellingen werden bijna drieduizend kinderen 'intensief behandeld'.

Volgens hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hirasing is dit aantal 'het topje van de ijsberg'. De wetenschapper van de Vrije Universiteit in Amsterdam spreekt van een 'tikkende tijdbom'.

Allochtoon

Het aantal poliklinieken voor dikke kinderen is sinds 2004 verviervoudigd, schrijft de krant. Een op de zeven baby's en peuters zou te zwaar zijn. In de grote steden is de meerderheid van te dikke kinderen volgens het AD allochtoon.

"Zij bewegen minder", zegt Ines von Rosentiel, hoofd kindergeneeskunde in het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis. "Daarnaast is in sommige culturen overgewicht een teken van welvaart."

Verschuiving

Uit de laatste landelijke studie van 1997 blijkt volgens de krant dat vierhonderd- tot zeshonderdduizend kinderen te dik zijn. "Dat aantal zal nu veel hoger liggen", stelt hoogleraar Hirasing. "Niet alleen het aantal kinderen groeit, maar ze worden ook dikker. Daarnaast zie je een verschuiving naar een jongere leeftijd."