UTRECHT - Elk jaar worden zeker 700.000 mensen ziek en overlijden tachtig mensen door besmet voedsel. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De cijfers staan in het recent verschenen Nationaal Kompas Volksgezondheid. Volgens onderzoeker professor Arie Havelaar zijn deze schattingen nog aan de voorzichtige kant en ligt het werkelijke aantal zieken en doden waarschijnlijk aanzienlijk hoger.

Onder de noemer 'Wat je moet weten, om veilig te eten!' is het RIVM op haar website een voorlichtingscampagne begonnen om mensen te wijzen op de gevaren op voedselinfectie in de keuken en bij de barbecue, waarvan is gebleken dat mensen het minder nauw nemen met de hygiëne bij het eten.

Gewoontegedrag

Volgens onderzoeker Havelaar is het echter moeilijk om mensen van de gevaren te doordringen. "Koken is gewoontegedrag dat bijna niet is te veranderen." Hij vindt daarom dat de bal vooral bij het bedrijfsleven ligt dat meer besmettingen moet zien te voorkomen.

Een goede methode is volgens hem het behandelen van kippenvlees met chloor en de omstreden 'chloorkip' zou wat hem betreft niet langer taboe moeten zijn.