De lach van een baby werkt als een natuurlijke drug bij de moeder. Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

De onderzoekers zeggen dat de lach van het eigen kind bepaalde delen van de hersenen bij de moeder activeert. Die bepaalde delen van de hersenen zijn verantwoordelijk voor genot en beloning. Ze worden geactiveerd door dopamine.

Hersenscan
Aan het onderzoek werkten 28 moeders mee met een eerste kind tussen de vijf en tien maanden. De hersenen van de moeders werden in de gaten gehouden met een hersenscan. De vrouwen kregen foto's te zien van andere kinderen en van hun eigen kinderen. Op sommige foto's waren de kinderen blij aan het lachen, op andere foto's hadden ze een droevige uitdrukking.

Op de hersenscan werd de stroming van het bloed en de gebieden die het meest actief waren bekeken. Op het moment dat de moeders hun eigen kind zagen, stroomde er meer bloed naar de hersendelen die geassocieerd worden met dopamine. De expressie van het kind veroorzaakte duidelijk een reactie bij de moeder.

Huilende kinderen maakten weinig verschil bij deze gebieden van de hersenen. De grootste reactie werd veroorzaakt door een lachend kind.