De Amerikaanse vereniging van kinderartsen zijn met het advies gekomen om jonge kinderen beter op risico's voor hart- en vaatziekten te controleren. Kinderen van acht jaar zouden dan ook aan de cholesterolverlagers worden gezet als dat nodig blijkt.

De invloedrijke groep artsen komt met de sterkste aanbevelingen tot nu toe. Ze raden allerlei controles, zoals voor het cholesterolgehalte, al vanaf twee jaar oud aan. Alle kinderen zouden ook alleen nog magere melk moeten krijgen.

Kinderen van acht jaar oude die een te hoge 'slechte' cholesterol (LDL) hebben zouden dan dus statines krijgen. Kinderen die overgewicht hebben en een te hoog HDL, of goed cholesterol, zouden op een dieet worden gezet. Ook moeten ze dan meer bewegen.

De artsen geven dit advies omdat hart- en vaatziekten het meest voorkomende doodsoorzaak is in Amerika. Bovendien is er steeds meer bewijs dat hart- en vaatziekten het beste al vanaf jonge leeftijd kan worden behandeld. Ook is er uit onderzoek gebleken dat cholesterolverlagers niet gevaarlijk zijn voor kinderen.