Mannen boven de 45 zijn minder vruchtbaar, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het British journal of Reproductive Biomedicine. Vrouwen die zwanger raken van een oudere man lopen tevens meer kans op een miskraam.

Het was al bekend dat vrouwen vanaf hun vijfendertigste minder vruchtbaar zijn en een grotere kans op een miskraam hebben. Maar nu blijken mannen dus ook een biologische klok te hebben. Na het vijfenveertigste levensjaar begint de vruchtbaarheid van mannen af te nemen.

Bij mannen tussen de 30 en 45 is de kans om een kind te verwekken 12.3 procent. Boven de 45 neemt de kans af tot 9.3 procent. Terwijl de kans op een miskraam verdubbelt. Daarom moet er voortaan ook goed op de leeftijd van de vader worden gelet.

Inseminatie
Franse wetenschappers onderzochten ruim 21.000 inseminaties bij 12.000 koppels. Hierbij werden spermacellen rechtstreeks in de baarmoeder gebracht.

De stellen ondergingen deze procedure, omdat de man verminderd vruchtbaar was. Volgens de wetenschappers zijn de resultaten van het onderzoek ook van toepassing op mannen zonder vruchtbaarheidsproblemen.