Neurochirurgen van het VU medisch centrum (VUmc) hebben onlangs een nieuwe techniek gebruikt om epilepsiebronnen op te sporen. Dit in samenwerking met neurologen van het VUmc en de Stichting Epilepsie Instelling in Nederland (SEIN).

Foto: Mark van den Brink 

Bij de techniek worden op een nieuwe manier diepte-elektrodes aangebracht in de hersenen van een epilepsiepatiënt. Met behulp van navigatieapparatuur kunnen de elektrodes heel precies worden geplaatst.

Deze techniek is uniek en maakt het mogelijk de bron van epilepsie op te sporen. Als de bron wordt gevonden, dan wordt dat deel van de hersenen, als dat kan, verwijderd. Daardoor stoppen de epileptische aanvallen.

Bij de nieuwe techniek wordt gebruikgemaakt van computerbeelden en navigatieapparatuur. Daardoor kunnen de neurochirurgen de diepte-elektrodes nauwkeurig en veilig in de hersenen plaatsen. Dit is ook minder belastend voor de patiënt.

Epilepsie
Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen, ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de prikkeloverdracht in de hersenen. Het gevolg van de storing is een plotselinge en overmatige ontlading van (groepen) hersencellen: een aanval.