Ex-kankerpatiënten hebben langdurig baat bij intensieve training. Dat stellen medisch specialisten van Máxima Medisch Centrum (MMC) en wetenschappers van Universiteit Maastricht in het internationaal toonaangevende tijdschrift Britisch Journal of Cancer van deze maand.

De specialisten constateerden dat ex-kankerpatiënten na een instensief trainingsprogramma meer spierkracht en een sterkere hartlongfunctie hadden.

Ook waren ze minder moe en vonden ze dat de kwaliteit van hun leven in algemene zin was toegenomen. Het positieve effect bleef zelfs tot een jaar na het trainingsprogramma bestaan.

Achtenzestig ex-kankerpatiënten volgden een achttien weken durend intensief trainingsprogramma. Deze groep patiënten werd in de studie vergeleken met een groep ex-patiënten die geen trainingsprogramma had gevolgd.

Over het langetermijneffect van training bij (ex-)kankerpatiënten was tot nu toe weinig bekend. Deze studie toont voor het eerst de wetenschappelijke meerwaarde van een intensief trainingsprogramma aan.