Ontstekingen spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van schizofrenie. Dit blijkt uit onderzoek van Wijnand Laan, die de relatie tussen ontstekingen en schizofrenie onderzocht. Laan promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht.

Aan het onderzoek werkten een groep mensen met een aan schizofrenie gerelateerde aandoening mee. Zij kregen naast de gebruikelijke anti-psychotica of aspirine of een placebo voorgeschreven.

Aspirine is een van de meest bekende, en veilige ontstekingsremmers. Ook kregen de deelnemers maagzuurremmers voorgeschreven om de maag te beschermen. De deelnemers en de onderzoekers wisten beiden niet wie welke medicatie kregen voorgeschreven.

Maandelijks vulden de deelnemers vragenlijsten in en werd gekeken naar de ernst van de symptomen. Na drie maanden bleken de mensen die de aspirine voorgeschreven kregen significant minder symptomen te ervaren dan de mensen in de placebogroep.

Dit resultaat bevestigt de rol van het immuunsysteem in het ontstaan van schizofrenie. Verder onderzoek is nodig om meer inzicht te krijgen in de effecten van ontstekingsremmers.