Vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker hechten veel waarde aan nacontroles. De medische noodzaak hiervan is niet bewezen. Toch willen patiënten na de behandeling zo lang mogelijk worden gecontroleerd. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en het Medisch Spectrum Twente.

Gemiddeld 1 op de 8 vrouwen wordt behandeld voor borstkanker. Na de behandelingen wordt deze groep regelmatig onderzocht op hernieuwde aanwezigheid van kanker.

Chirurg
Aan het onderzoek werkten 125 ex-borstkankerpatiënten mee. Ze kregen verschillende nacontrolescenario's voorgelegd. Daaruit bleek dat patiënten zo lang mogelijk gecontroleerd willen worden. Ook wil de patiënt het liefst gecontroleerd worden door de chirurg.

Frequentie
Een nacontrole door een gespecialiseerd verpleegkundige zou ook mogen. 25 procent van de patiënten geeft aan door een gespecialiseerd verpleegkundige gecontroleerd te willen worden. Telefonische consulten werden niet gewaardeerd. De frequentie van de nacontroles werd het minst belangrijk gevonden.