Of kinderen alcohol lekker vinden ruiken of niet, ligt aan het drinkgedrag van hun moeder. Aldus onderzoek van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia naar kinderen en geuren.

Wanneer moeder drinkt om zich beter te voelen, te ontspannen en om zorgen te vergeten, vinden haar kinderen alcohol stinken. Ze vinden het zelfs zo erg onplezierig ruiken dat ze de geur van een stofje dat lijkt op rotte-eieren-gas (pyridine) verkiezen boven de geur van bier.

De onderzoekers lieten 145 kinderen tussen de 5 en 8 jaar telkens uit twee geuren hun favoriet kiezen. Het ene was altijd bier, het andere kon bijvoorbeeld chocolade, kauwgum, cola, sigarettenrook of pyridine zijn. De moeders moesten een vragenlijst invullen over hun drinkgedrag. Van hen bleek 35 een zogenaamde 'ontsnappingsdrinker' te zijn.

Emoties
Uit de vragenlijsten bleek niet alleen dat de 'ontsnappingsdrinkers' om een andere reden drinken, maar ook dat zij vaker drinken. Omdat deze vrouwen zich vaker schuldig en gespannen voelden over hun drinkgedrag, zien hun kinderen drank in een meer negatieve context. Zij vinden bier dan ook minder lekker ruiken.

Veel kinderen wisten overigens niet eens dat ze alcohol roken. Mensen zijn namelijk slecht in het onderscheiden van geuren. Maar omdat het 'geurgebied' in de hersenen dicht bij het geheugen ligt, riepen de geuren wel emoties op. En juist die emoties lijken in dit onderzoek de beoordelingen van de kinderen te sturen.