Bijna 60 procent van alle vrouwen heeft wel eens last gehad van ongewenst urineverlies, of heeft dat nog steeds. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Tena.

Tijdens het niezen verliest driekwart van de vrouwen wel eens urine. 38 procent geeft aan dat dit is gebeurd tijdens het lachen en 36 procent zegt dat dit weleens gebeurt als ze aandrang heeft en vlakbij het toilet is.

Bijna de helft van de vrouwen die last heeft van ongewenst urineverlies, denkt wel dat er wat aan te doen is, maar weet niet precies wat. Meer dan de helft van de vrouwen kiest ervoor om dan maar vaker naar het toilet te gaan, om ongewenst urineverlies tegen te gaan.

Er bestaan goede oefeningen om incontinentie tegen te gaan. Bekkenbodemspieroefeningen zijn hier bij uitstek geschikt voor en worden dan ook door 55 procent van de vrouwen gedaan. Een derde van de vrouwen oefent haar spieren tijdens het plassen ('streepjesplassen'), maar dit verergert het probleem alleen maar.

Bovendien is een derde van de vrouwen die niet incontinent is, bang in de toekomst last te krijgen van ongewenst urineverlies. Een derde is zelfs bang met een natte broek over straat te moeten.