Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Veel minder infecties door borstvoeding

ROTTERDAM - Baby's die in het eerste halfjaar alleen borstvoeding krijgen, hebben 2,5 keer minder infecties dan kinderen die geen borstvoeding krijgen. Dat concludeert Liesbeth Duijts van het Erasmus MC op basis van het grootschalige Rotterdamse onderzoek Generation R.
Door ANP

Baby's die de eerste vier maanden alleen borstvoeding krijgen en daarna een combinatie met ander voedsel, hebben ook minder infecties. Duijts promoveert woensdag op haar onderzoek.

Infectieziekten zijn de meest voorkomende ziekten bij jonge kinderen. Veel voorkomende infecties zijn die van de luchtwegen of buikgriep. Bekend is dat borstvoeding een positief effect heeft op het tegengaan van infectieziekten.

WHO

In 2001 adviseerde de wereldgezondheidsorganisatie WHO te onderzoeken wat het voordelige effect is van vier maanden exclusief borstvoeding versus zes maanden exclusief borstvoeding.

Exclusief borstvoeding houdt in dat kinderen alleen borstvoeding krijgen en geen flesvoeding, andere dranken, water of vast voedsel.

Duijts deed op grote schaal onderzoek naar het effect van borstvoeding. Van de kinderen binnen Generation R kreeg 12,5 procent geen borstvoeding, 58 procent borstvoeding in combinatie met flesvoeding gedurende vier tot zes maanden, 28 procent exclusief borstvoeding gedurende vier maanden en 1,5 procent exclusief borstvoeding gedurende zes maanden.

Vast voedsel

Op dit moment mag van de consultatiebureaus vanaf vier maanden geoefend worden met vast voedsel. Gezien het grote effect van langer exclusief borstvoeding, zou introductie van fruit- en groentehapjes wellicht pas vanaf zes maanden kunnen starten.

Om dat mogelijk te maken zou kunnen worden overwogen vrouwen langer zwangerschapsverlof te geven en betere omstandigheden op de werkvloer te creëren om te kunnen kolven.

Aanbevolen artikelen