Kinderen die immunotherapie krijgen voor hun hooikoorts hebben vijf keer minder kans om later astma te ontwikkelen. Dit vertelde dr. Claus Bachert afgelopen weekeinde tijdens het Wereld Allergie Congres in Barcelona.

Bij kinderen van vijf tot zestien jaar blijkt immunotherapie ook de kans op allerlei andere allergieën te verkleinen. Door kinderen met hooikoorts dus tijdig met immunotherapie te behandelen, kan het risico op astma en andere luchtwegproblemen drastisch worden verlaagd.

Hooikoorts en astma
Dat er een verband is tussen luchtwegallergie en astma is al langer bekend. In Nederland worden er sinds drie jaar hooikoortspatiënten in een Europees onderzoek behandeld met immunotherapiepillen (Grazax).

Dit leidt vaak niet alleen tot het verdwijnen van de hooikoorts, maar ook tot het uitblijven van andere luchtwegproblemen als astma. Hierdoor hoeven de patiëntjes tot 70 procent minder hooikoortsmedicijnen in te nemen.

Immunotherapie
Bij de behandeling van allergieën wordt met immunotherapie de afweer afgeremd. De patiënt krijgt dan gedurende een lange periode kleine hoeveelheden van het allergeen toegediend. Het immuunsysteem kan zo aan het allergeen 'wennen' en zal minder heftig reageren.