Een nepbushalte net buiten het terrein van het verpleeghuis moet het makkelijker maken om weglopende Alzheimerpatiënten terug te vinden. Bedenker van deze bijzondere oplossing is het Benrath Senior Centre in Düsseldorf.

Bij de bushalte vlak voor de ingang van het terrein stoppen geen bussen. Verder is het een exacte replica van een gewone bushalte. Patiënten die weglopen, kunnen gemakkelijk door het personeel weer bij de bushalte worden opgehaald.

Naar huis
"Het klinkt gek, maar het helpt echt", zegt Franz-Josef Goebel, voorzitter van de hulporganisatie Old Lions. "De patiënten herkennen het bord van de bushalte en denken dat als ze maar wachten, ze wel thuiskomen." Het idee is zo succesvol, dat verschillende andere instellingen ook nepbushaltes willen plaatsen.

Het idee ontstond doordat politieagenten vermiste patiënten vaak moesten zoeken. Ze waren dan 'op weg naar huis' of naar familieleden die vaak niet meer bestaan.

Vergeten
Verplegers benaderen de mensen bij de bushalte voorzichtig, zeggen dat de bus later komt en nodigen de wachtenden uit voor een kop koffie. Vijf minuten later zijn ze vergeten waarom ze met de bus wilden.