RIJSWIJK - Keizersnede bij stuitligging is vaak onnodig. Via een uitwendige behandelmethode kan 46 procent van de zwangere vrouwen geholpen worden zonder dat een operatie nodig is.

Dat staat in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een onderzoek van gynaecologen en verloskundigen uit het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven.

Stuitligging

Normaal gesproken ligt een baby aan het eind van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Bij 3 tot 5 procent van de vrouwen heeft de foetus een stuitligging.

De onderzoekers ontwikkelden al vijf jaar geleden een methode om de baby met stuitligging naar hoofdligging te draaien. Hierbij wordt de stuit uit het bekken geduwd, terwijl een tweede arts het hoofdje naar de bekkeningang duwt. Een stuitligging komt ongeveer 8000 keer per jaar voor.

Methode

De methode werd in de periode 2004-2006 uitgevoerd bij 209 vrouwen, bij 46 procent was het succesvol. Het aantal keizersnedes bij stuitligging is de afgelopen jaren fors toegenomen, van 50 procent in 2000 tot 80 procent in 2006.

Keizersnedes verhogen echter de kans op overlijden en op complicaties bij toekomstige zwangerschappen. Bovendien is een keizersnede duur: circa 5500 euro.