AMSTERDAM - Extreme verdikking van de hartspier is een van de belangrijkste oorzaken van de plotselinge dood van jonge sporters. Bij mensen met een verdikte hartspier ontdekte Tjeerd Germans nog niet eerder geconstateerde inkepingen in het tussenschot van de hartspier.

Medicijnen zouden de kans daaraan te overlijden verminderen. De verdikking wordt veroorzaakt door een genverandering die leidt tot een verminderde functie van de hartspier. Bij één op de vijfhonderd personen komt dat hypertrofische cardiomyopathie-gen (HCM) voor.

Met behulp van MRI deed Germans onderzoek naar mensen die het HCM-gen hebben, maar nog geen verdikking van de hartspier. Germans promoveert donderdag aan het VU medisch centrum in Amsterdam.

Inkepingen

Het merendeel (82 procent) van de HCM-gendragers bleek inkepingen te hebben aan het tussenschot van de hartspier. Verder bleek dat bij deze dragers van het gen de vulling van het hart met bloed moeilijker gaat. Daardoor blijft er bloed achter in de longen.

Voor de minder soepele hartspier kan dat aanleiding zijn om te gaan verdikken.

Voorkomen

De resultaten van dit onderzoek maken het mogelijk om al in een zeer vroeg stadium mensen op te sporen die het risico lopen om later HCM te ontwikkelen.

Daarnaast wijzen de resultaten erop dat de ontwikkeling van extreme verdikking van de hartspier met bestaande medicijnen te voorkomen is.