Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat probiotica een positief effect hebben op het immuunsysteem. Ook is het niet bewezen dat gebruik van dit type product veilig is. Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Er verschijnen steeds meer producten op de markt die probiotica bevatten. Van probiotica wordt beweerd dat ze een positief effect kunnen hebben op de darmflora en de weerstand en dat ze allergieën kunnen voorkomen. De meeste van deze geclaimde effecten zijn echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

Het RIVM heeft een studie uitgevoerd om de werkzaamheid en veiligheid van probiotica in kaart te brengen. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen of onvoldoende bewijs is dat probiotica helpen bij hooikoorts, reuma of de ziekte van Crohn.

Er zijn gegevens bekend over positieve effecten van sommige probiotica op de weerstand, atopisch eczeem en de chronische darmontsteking ulceratieve colitis. Meer onderzoek is nodig om dit wetenschappelijk te onderbouwen.

Over de negatieve effecten van probiotica is nog te weinig bekend. Een recente publicatie heeft aangetoond dat gebruik van probiotica bij zuigelingen tot een ongewenste stimulatie van het immuunsysteem kan leiden.