Haarzakjes kunnen gekloond worden, waardoor kaalheid mogelijk definitief kan worden aangepakt. Een lab in Manchester heeft bekendgemaakt dat ze met de eerste klinische testen gaan beginnen.

Vrijwel iedere man, en ook sommige vrouwen, krijgen op een gegeven moment last van haarverlies. Het is al enige tijd mogelijk om een haartransplantatie uit te voeren, maar dan moeten die haren wel eerst ergens anders verwijderd worden. Dus je krijgt er feitelijk nooit méér haar van, slechts beter geplaatst, maar dat is nu dus anders.

Het lab, Intercytex geheten, heeft bekendgemaakt dat ze kaalheid kunnen behandelen met deze techniek. Voor de procedure hoeven er minder haarzakjes te worden verwijderd dan bij een haartransplantatie, waardoor het litteken ook kleiner is. Wel zijn er minstens evenveel injecties nodig om de haarzakjes terug te plaatsen, omdat er vaak ook meer haartjes geplaatst worden.

De procedure
Er wordt eerst een relatief klein aantal haarzakjes verwijderd bij de patiënt. Deze worden vervolgens in het lab gekloond totdat ze er miljoenen hebben. De haartjes kunnen dan net als bij een haartransplantatie weer terug worden geplaatst bij de patiënt. Een aantal van de haarzakjes worden ook nog in het lab bewaard, zodat de patiënt kan blijven terugkomen als dat nodig blijkt.