UTRECHT - De helft van de vrouwen met borstkanker heeft tijdens of in de jaren na de behandeling seksuele problemen. Dit blijkt uit het maandag verschenen onderzoek van de Rutgers Nisso Groep in opdracht van BorstkankerVereniging Nederland (BVN).

Door de operaties en de verdere behandelingen vermindert bij veel vrouwen de seksuele activiteit. De Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, verrichtte onderzoek onder 332 vrouwen van 22 tot en met 49 jaar bij wie de diagnose borstkanker uiterlijk zes jaar geleden is vastgesteld.

De vrouwen klagen over vervroegde menopauze, gewrichtspijnen, gewichtstoename, droge slijmvliezen en botontkalking. Die klachten worden veroorzaakt door chemo- en hormoontherapie. Dat geheel leidt tot een verminderde lust in seks.

De onderzoeksresultaten duiden er wel op dat het seksuele leven van vrouwen na de afronding van de behandeling zich herstelt. De vrouwen die niet meer onder behandeling zijn, zijn ook meer tevreden over hun seksleven en de frequentie waarmee ze nu seks hebben.