Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Haarverlies bij vrouwen groot taboe

Een op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met haarverlies of dunner worden haar. Dit blijkt uit recent onderzoek van Viviscal onder 1065 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 60 jaar.
Als hoofdoorzaken worden de menopauze, stress en zwangerschap genoemd. Een slechte gezondheid, gebrekkige voeding en overmatig stylen kunnen ook de reden zijn.


Opvallend is dat ondanks de omvang van het probleem het onderwerp onder vrouwen een groot taboe is. Minder dan 8 procent van de ondervraagden geeft aan iemand in haar omgeving te kennen die kampt met dunner wordend haar of haarverlies. Veel meer mensen zouden iemand met dergelijke problemen moeten kennen, aangezien er zoveel mensen last van hebben.


Deze tegenstrijdigheid komt omdat ruim driekwart van de vrouwen zich schaamt en een derde probeert het zelfs expliciet voor haar omgeving te verbergen. Bovendien voelt meer dan de helft van de vrouwen die kampen met haarproblemen zich minder mooi. Bij 29 procent van de vrouwen heeft dit ook een negatieve invloed op hun zelfvertrouwen.


Beautyprobleem

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de meeste vrouwen dunner wordend haar en haaruitval niet zozeer zien als een medisch probleem, maar meer als een beautyprobleem. Maar liefst 37 procent wint advies in bij de kapper, terwijl slechts 15 procent naar de dokter stapt.

Aanbevolen artikelen